fbpx

Blog

Yazılımda Kariyerin Teknoloji İlkesi: Uygunluk

Yazılımda Kariyerin Teknoloji İlkesi: Uygunluk

Tamam, burada iki soru sorarak başlayayım, birincisi, bugün hangi teknolojide en yetkin olduğunuzu söylersiniz? İkincisi, neden bu konuda yetkinsiniz? İkinci soru çok açıklayıcı olabilir,  her gün çalışmakta olduğunuz her şeyi basitçe kullanmak kolaydır. Bunu ideal bir seçim olarak görürsününüz. Ancak birçok geliştirici için, şirket kararlarının bir sonucu olarak becerilerinin ortaya çıkmasına izin vermektedir. Daha da kötüsü, havalı olduğunu düşündükleri bazı uç teknolojilere kilitlendiler, ancak çok az kişi kullanıyor.

Bu yazım, yazılımda daha iyi bir kariyere sahip olmak üzerinedir ve burada anlamanız gereken ilk şeylerden biri, pazarlanabilir bir beceriye sahip olmanız gerektiğidir.

Bildiğiniz üzere, birçok ana akım teknoloji var. NET, Java, C/C++ ve diğerleri. Bunlardan birini seçmek zorunda değilsiniz. Ancak Linkedin gibi bir siteye gidip onu başka kimlerin kullandığını görmek için birincil uzmanlığınızı araştırmak akıllıca olacaktır.

Neden Keşfedilemiyorum?

Diğer insanların uzman olduğu dillerde iyi olmak istiyorsunuz. Pazarlanabilirliğin özü, talep edilen bir beceri setine sahip olmaktır. Becerilerinize en son ne zaman baktınız ve onları bugün talep edilenlerle karşılaştırdınız? İşverenlerden herhangi bir çağrı almıyorsanız, bunun nedeni kimsenin umursamadığı bir şey yapıyor olmanızdır.

Yazılımda daha iyi bir kariyere sahip olmak istiyorsanız, bunu çok çabuk geçmeyin, kilit bileşen, insanların önemsediği bir beceriye sahip olmaktır.

Bu yazıdan sonra yayınlayacağım ikinci bölümde, beceri setinizi nasıl genişleteceğinizden bahsedeceğim. Ancak şimdilik sizi bir şirkete ne sunabileceğiniz hakkında kendinize dürüstçe bakmaya ve belki de istediğiniz beceri seti hakkında düşünmeye davet ediyorum. Bazen insanlar bana sahip olunabilecek en iyi becerilerin neler olduğunu sorarlar. Veya yeni başlayanların, hangi programlama dili öğrenmeliyim diye sordukları da oluyor. Net bir cevap olmasa da, geliştiricilere genellikle büyük konferansların oturum konularına bakmalarını söylerim. Microsoft ve Google gibi şirketler, büyük konferanslardaki oturum konularında genellikle gelişmekte olan teknoloji alanlarını anlatırlar. Öğrenecek yeni bir şey arıyorsanız, ne hakkında konuştuklarına bakın ve en azından önümüzdeki yıl odaklanacakları şeyler hakkında bir fikir sahibi olacaksınız.

Programlama Dili İndeksi

Tiobe.com gibi birçok web sitesi var. Programlama dili kullanımını takip ederler (bkz: https://www.tiobe.com/tiobe-index/).

Mevcut yekinliğinizi, bunun gibi sitelerden araştırarak dünyada nerede olduğunu bilmek için bize yardımcı olacaktır.  Kısıtlı bir beceri setinin çok yüksek bir fatura oranı taşıdığı çözümler olduğunu aklımızın bir yerinde tutalım. Mesele sadece en geniş teknolojiyi alıp onunla çalışmak değildir. Aynı zamanda sahip olduğunuz bir beceri ne kadar dar olursa, o kadar az seçeneğinizin olacağını kabul etmelisiniz. Örneğin python dilini biliyorum diyorsunuz,  fakat python da paketler vardır. Bu paketlerin ne kadarını iyi bir şekilde biliyorsunuz, işte değerlendirmeniz gereken konu budur.

Ne Yapmalıyım?

İş ilanlarında hangi arama terimlerinin popüler olduğunu görebiliyor olmak harika bir imkandır. Konferanslarda işlenmeyen ve iş ilanlarında talep edilmeyen bir şey biliyorsanız veya yapıyorsanız, artık başka bir şey öğrenmenizin zamanı gelmiştir. Veya en azından cephaneliğinize yeni, daha fazla talep gören bir beceri eklemek mantıklı olacaktır.

Bir sonraki yazımda tutunmak konusunu işleyeceğim, yazılımda kariyerin teknoloji ilkesinide detaylandırmaya başlamış olduk.

Eğer henüz okumadıysan bir önceki makaleyede buradan erişebilirsin.

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir