fbpx

Blog

Yazılımda Kariyerin Markalaşma İlkesi: Kişisel Marka

Yazılımda Kariyerin Markalaşma İlkesi: Kişisel Marka

Bu makaleye geçmeden önce bilmenizi isterim ki bu bir eğitim dizisidir ve bir önceki bölümde Çerçeveleme İlkesinden bahsettim.

Giriş

İtibarına dikkat edin. İtibarınızı yönetmekten bahsetmeye başladığımda akıllara gelen, görüntü yönetimi, sığ insanlar, sahtekarlık ve benzeri düşüncelerdir. Seni tanıyan herkesin senin hakkında bir fikri olduğunu hatırlayalım. Yukarıda yazdığım görüşlerin bazıları da senin için başkalarının düşündükleri olabilir mi? Daha kötüsü de onların doğru olmasını ister misin?

Görüyorsunuz, insanların gerçekte kim olduğunuzu ve gerçekten en iyi ne yaptığınızı görmelerine izin vermeniz gereklidir. Sahte bir cephe oluşturmakla ilgilenmiyoruz. Özgeçmişinizin dürüst ve olumlu olmasını istediğiniz gibi, itibarınız da resmi, yazılı özgeçmişin yaşayan, nefes alan bir gerçekliktir. Harika bir özgeçmiş gibi, büyük bir itibar da yazılımda daha iyi bir kariyere sahip olmanın merkezinde yer alır.

Ajandamız

Bunu belirttikten sonra, itibarınızı korumanın dört yönüne bir göz atalım ve bu alanların her birine  bir bir gireceğiz. Bir numara kişisel markadır. Bu, “altyazınızın” doğru olduğundan emin olmakla ilgilidir. İki numara, ağ oluşturmanın alaka düzeyidir. Bu, etkileşimlerinizden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar. Üçüncüsü, ben buna sosyal olmak diyorum. Orada gerçekten kastettiğimiz şey, sosyal medyanın itibarınızı nasıl şekillendirdiğidir. Ve dördüncüsü, bunun bir nevi tersi, siyasi görüşünüz ve dininiz sizi ilgilendirir başkalarını değil ve bunun başarınızı etkilemesine izin vermeyin.

Kişisel Marka

Bazılarınız marka yönetimini duyunca hafiften topuklamaya başladığına eminim. Hakta veriyorum, insan bilmediği şeyden kaçmaya eğimlidir.

Şöyle bir düşünün, birçok insana yardımcı olabilecek harika bir yazılım kitaplığı yazsaydınız, onu bir dosya sunucusuna yükleyip insanların tesadüfen karşılaşmasını umar mıydınız? Tabii ki değil. İnsanların da ne yapabileceğinizi bildiklerinden emin olmak istersiniz, böylece işlerinde onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi bilirler. Aynı şey yetenek setiniz için de söylenebilir. Bir kullanıcı arayüzünüz var, insanlar ne yapabileceğinizi bilmiyorlarsa sizi işe almayı nasıl bilecekler? Sizi takımları için talep etmeyi nasıl bilecekler? Yapabileceğinizi bilmiyorlarsa, sizden bir konu hakkında konuşmanızı veya yazmanızı istemelerini nasıl bilecekler? Markalaşma, kulağa gösterişli ve değerli gelebilir. Ancak gerçek şu ki, insanlara hangi konuda iyi olduğunuzu bildirebilmelisiniz.

Ayrıca birkaç güvenilir arkadaşınıza şu anki markanız nedir diye sormakta fayda var. Onlara en iyi ne yaptığınızı sorun. Söylediklerine katılıyor musunuz? Eğer öyleyse, harika! Değilse, belki markanız üzerinde çalışmayı düşünmeniz gerekir. Ve daha da önemlisi, yöneticinizin sizin hakkınızda gerçekten ne düşündüğünü biliyor musunuz? Gerçekçi olarak, bunun kısa vadeli başarınız üzerinde doğrudan bir etkisi vardır.

Çoğu durumda yöneticiler zamları belirler, terfileri belirler, projeler için insanları seçer ve hatta işten çıkarmalarla ilgili kararlar verirler. Yöneticiniz beceri setinizi nasıl tanımlıyor? Sizin için söyledikleri doğru mu? Değilse, markanız üzerinde çalışmak için biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Sonraki birkaç bölümde, markanızı meslektaşlarınız arasında netleştirmenize yardımcı olacak belirli yöntemlerden bahsedeceğiz.

Bu makaleyi yazılımda kariyer düşünen herkesle paylaşabilirsiniz. İleride paylaşacağım eğitimlerden ve makalelerden haberdar olmak istiyorsanız lütfen mail listesi formuna kayıt yapmayı unutmayın.

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir