fbpx

Blog

Yazılımda Kariyerin Çerçeveleme İlkesi: Şirket

Yazılımda Kariyerin Çerçeveleme İlkesi: Şirket

Bu makaleye geçmeden önce bilmenizi isterim ki bu bir eğitim dizisidir ve bir önceki bölümde Kişisel Gelişim İlkesinden bahsettim.

Giriş

Sorunları daha geniş bir bağlamda, özellikle şirketinizi de dikkate alarak çözmekten bahsedelim. İş şirketlere gelince, insanların kariyerlerini sabote etmenin pek çok yolunun var olduğunu göreceksiniz. Yedi başlık altında bunlardan bahsedeceğim, ama eminim daha fazlası da vardır.

Şirketler, özellikle de kurumsal olanlar, bireylerden neredeyse her zaman daha yavaş hareket ederler. Bu nedenle de kolay hedefler haline gelirler. Şirketler sistemler tarafından yönetilirler. Bu sistemleri de insanlar kurup, çalıştırılır. Bu sistemlerdeki hareketli parçalar her zaman bir miktar hantaldır. Hatta bazıları diğerlerinden daha da fazla hantaldır.

Bu sorunların ne olduğunu nokta atışı keşfetmenin nasıl yapıldığını öğrenmeniz, yazılımda daha iyi bir kariyere sahip olmanın anahtarıdır.

Ajandamız

Bu konuda ele alacağım yedi başlıktan, birincisi, iş bağlamınızı bilmektir. Başka bir deyişle, yaptığınız şeyi neden yaptığınızın asıl nedeni nedir?

İkincisi, sadece kısa vadeye odaklanma tehlikesidir. Tüm taktikleriniz hazırdır ama stratejiniz yoktur.

Üçüncüsü, yalnızca uzun vadeye odaklanma tehlikesidir. Stratejiniz tamdır, taktiğiniz yoktur ve hiçbir şey yapamıyorsunuzdur.

Dördüncüsü siyaseti programlamaktır. Nihayetinde insanlarla çalışacaksınız, insanlar kusurludur ve siyaset herhangi bir organizasyonun parçasında vardır.

Beş numara, kurumsal sistemlerde, kusurlu insanlara ek olarak kusurlu sistemlerle de çalışacaksınız.

 Altı numara olumsuzluklar üzerinde duruyoruz. Olumlu ya da olumsuz, aradığınız şeyleri göreceksiniz.

Son olarak yedi numarada, göz alıcı havalı duruşlar yer alıyor. Alanınızda net olun fakat uzmanlığınız dışındaki konularda muhalif olarak öne çıkmayın. Bu bölümde bu yedi alanın her birine gireceğiz.

Şirket

Şirketinizin BT Departmanı olmasının bir nedeni vardır. Danışmanlık yapıyorsanız, birinin size kod yazmanız için para vermesinin bir nedeni vardır. Yazılım geliştirmeyi kariyer olarak seçmiş olabiliriz çünkü bundan zevk alıyoruzdur. Ancak şirketler kod yazmamız için bize ödeme yapmazlar. Çünkü koddan zevk almazlar. Şirketinizin işini yapabilmesi için sorunların çözümlerine ihtiyacı vardır. Onun için üretmiş olduğunuz çözümlere ödeme yaptıklarını unutmayın.

Şirketinizde kullanmak üzere veya şirketinizin müşterilerine sattığı bir ürün geliştiriyor olabilirsiniz. Ne olursa olsun, işteki problemlere çözümler üretmeniz için para alıyorsunuz. Geliştiricilerin sıklıkla yaptığını gördüğüm bir hata, kendilerine neden ödeme yapıldığını unutmalarıdır.

Kodunuzda kaybolmak ve yaptığınız işin daha büyük bağlamını kaçırmak kariyerinize zarar verecektir. Muhtemelen kendinizi, şirketinizde üst mevkideki kişilerin huzurunda bulacağınız zamanlar olacaktır. Sizi temin ederim ki o kişiler size neden ödeme yaptıklarını tam olarak biliyorlar.

Yönetiminizin gözünde, projenizin iş bağlamını anladığınızı göstermek, büyük bir artıdır. Aslında neden kod yazdığınız için para aldığınızı anlamaktan bahsediyorum. Bu netleştiğinde, kendinizi sorunları çözmenin yeni yollarını görürken ve yönetiminize daha iyi çözümler önerirken bulabilirsiniz. Bu öğrenmenin basit bir yoludur.

Ayrıca yaptığınız şeyi, neden yaptığınızı, projenizin şirkete ne gibi bir değer kattığını sormayı alışkanlık haline getirin. İş bağlamınızı görmek genellikle sizi daha fazla başarıya hazırlar. Aynı zamanda, kariyer yolunuzu yönetmenin kritik bir bileşenidir.

Bu makaleyi yazılımda kariyer düşünen herkesle paylaşabilirsiniz. İleride paylaşacağım eğitimlerden ve makalelerden haberdar olmak istiyorsanız lütfen mail listesi formuna kayıt yapmayı unutmayın.

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir